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In the Matter of Arbitration

Opinion
between
and
Regional Transit Service, Incorporated
Award

and
Amalgamated Transit Union, Local 282
B oH B R K K R K K K KRR F B R K K KX
| This arbitration was heard on October 26, 2015, at the Company’s offices in
Rochestér, New York. The undersigned was appointed to arbitrate the controversy from

a panel maintained by the parties. Upon submission of post-hearing briefs by both sides,

the record was closed,

APPEARANCES

For the Employer:
Roy Galewski, Attorney

Janet Snyder, Labor Relations Director
Michael Capadano, Director of RTS Bus Operations

For the Union:

Nolan Lafler, Attorney

Jules Smith, Attorney

Jacques Chapman, President
Dominick Zarcone, Vice President

I B Grievant

THE ISSUE
Did the Employer violate the Collecti've Banaining Agreement {CBA) when it

calculated the grievant’s paid sick leave accrual at a rate of .25 days per month when

he hecame a full-time operator? Hf so, what shall the remedy be?




BACKGROUND

The facts of this case are not materially in dispute. The grievant, |||} IEGzB
began his empioyment with the Company in 2009 as a Bus Washer. In late 2011, he
was offered the position of Part-Time Bus Operator Trainee. He accepted the position
and began his training in January 2012, becoming a Part-Time Bus Operator in April
2012. In September 2013, the grievant assumed his current position of Full-Time Bus
Operator.

The CBA provides in Section 18{A) that employees with less than three years of
seniority receive % day of sick leave per month, and that employees with three or more
vears of seniority receive % day of sick time per month. During his time as a Bus Washer,
the grievant accumulated sick time at % day per month, but he had used all the time he
had accumulated when he became an operator trainee, While he was an operator trainee
and a part-time operator he accumulated no sick time. Upon his promotion to full-time
operator he once again began receiving sick time at tﬁe rate of % day per month. The
time he épent as a full-time Bus Washer was not counted toward the requisite three or
more years of seniority to qualify for the % day. The grievance claims that the grievant
should have started receiving the % day once his combined full-time service {including
that as a-Bus Washer) reached three years. The immediate trigger for the grievance was
a denial of sick pay in February 2014 because the grievant had not accumulated enough
sick time.

Seniority is addressed in a number of places in the CBA in addition to Section
18{A). Section 22(A) states that "any employee who accepts a position with the

Company outside the bargaining unit will lose all bargaining unit seniority.” Section




22(D} provides that an employee who transfers from one department to another and
remains in the new department for six months forfeits all seniority rights in the old
department. Section 54(H) provides that part-time operators do not accrue seniority. The
Company’s denial of the grievance was based on its view that under these provisions of
the contract the grievant did not have enough seniority {and still does not have enough
seniority) to qualify for the % day.
POSITION OF THE UNION

The Union contends, first of all, that the Company violated the CBA because the
accrual rate under Article 18 is based on years of Company seniority. The grievant
reached the requisite three years of Company seniority on October 9, 2013, and at that
point should have been accruing a half-day of sick leave per month. The controlling issue
in this case is whether the term “seniority” in Article 18 means company seniority or
departmental seniority, and the plain tanguage of the Agreement shows that it is
company seniority that matters, Where the parties intended to have decisions made on
the basis of departmental seniority, they made that clear in the CBA. Departmental
seniority is nowhere referenced in the provisions covering sick leave, Rather, Article 1.8
specifically states that sick-leave accrual is based on years of seniority with the
Company. The grievant had accrued three years of seniority with the Company as of
October 9, 2013,

The Company’s position is not saved by Articles 22 and 54 of the CBA, argues
the Union. While the Agreement permits the Company to reset an employee’s
departmental seniority in certain situations, it does not permit a resetting of Company

seniority, which determines service-related benefits like sick leave. Article 22 governs




departmental seniority only, and it does not mandate the forfeiture of pre-existing
Company seniority. Section 22(D} provides for a waiver of “all seniority rights in the
former department”; thus when the grievant moved from Bus Washer to Bus Operator,
after six months he forfeited all seniority rights exercisable within the Maintenance non-
Mechanical Department, where the Bus Washer is situated. However, he did not forfeit
rights associated with Company seniority, which remained exercisable toward service-
related benefits, which are determined by Article 18 and other clauses. Similarly, Article
54 governs departmental seniority only and does not compe! the forfeiture of Company
seniority. This provision states only that a part-time operator cannot accrue séniority for
use as a full-time operator. Section 54(H) does not say, as the Company claims, that an
employee forfeits all pre-existing seniority when he becomes a part-time operator. While
the grievant properily did not accrue any additional seniority while in a part-time status,
he did not lose his existing Company seniority earned as a full-time Bus Washer. By
using September 2, 2013, as the grievant’s start date for purposes of accruing sick
leave, the Company is arbitrarily and artificially resetting his employment relationship.

For all of the foregoing reasons, the Union urges that the grievance be granted and
the grievant’s sick-leave accrual rate be adjusted as of October 9, 2013,

POSITION OF THE COMPANY

The Company contends that the plain language of the CBA entitled the grievant to
only a quarter-day per month of sick leave when he became a full-time operator, and that
the Union has not met its burden of proving a contract violation. The language at issue
was hargained by the parties and has only one reasonable interpretation. There is no

dispute that the grievant accrued almost three years of seniority as a Bus Washer.




Article 18 provides that sick-leave accrual is based on “seniority,” not general length of
service. Section 22(A} of the CBA sates that an empioyee who accepts a posiﬂon
outside the bargaining unit forfeits alf bargaining-unit seniority. Company testimony,
unrebutted by the Union, established that the Bus Operator Trainee position is a non-
union title outside the bargaining unit. Thus when the grievant left his bargaining-unit
position to accept a non-unit job, he lost all of his seniority under the contract. Further,
while the grievant worked in the unit title of Part-Time Bus Operator, he accrued no
seniority. He did not begin accruing seniority until he became a full-time operator in
September 2013. When he started in thaf position he had zero seniority.

The Company argues that the Union here seeks an award that ignores the plain
language of the CBA, which bases accrual rates on seniority. Although the grievant
appears to view “seniority” and “length of service” interchangeably, the contract
explicitly bases sick-leave accruals on senjority, not length of service. Thus the accrual
rate to which the grievant was entitled until he reaches three vears of seniority is one-
quarter day per month. Accordingly, the grievance should be denied in its entirety.

FINDINGS AND OPINION

The question tol- be determined in this arbitration is straightforward. The CBA says
that a full-time employee receives a quarter-day of sick time per month of service until
he has three years of seniority, at which time he receives a half-day of sick time per
mon;ch. The question at issue here is how much seniority the grievant had as of October
8, 2013.

There is no dispute that the grievant accumulated seniority during his time as a

full-time Bus Washer from 2009 to early 2012. There is no dispute that he did not




accumulate seniority during his time as a part-time operator in 2012 and 2013. The
guestion is whether in 2013 he still had the seniority he had accumulated from 2009 to
2012 and then added to the accumulation after he became a full-time operator in
September 2013.

Although the point is not specifically addressed in the CBA, it is a reasonable
presumption that seniority once earned is retained unless there is a specific reason for its
forfeiture. In the present case the Company argues that the grievant actually forfeited
the seniority he accrued as a Bus Washer for three reasons: he moved from one
department to another; he moved from a full-time position to a part-time opsrator
position; and he moved from a bargaining-unit position to a non-unit position. | find,
however, that applying the cited éontractual provisions to the facts of this case in the
way advanced by the Company does not withstand scrutiny.

Section 22{D) says that an employee forfeits “all seniority rights in the former
department” six months after a transfer to a new department. In this case, the grievant
did transfer to a new department and remained in the new department for more than six
months, but here | believe the Union is persuasive when it argues that what Section
22(D) is addressing are those seniority rights applicable to specific departments. Not
only does the clause itself refer explicitly to seniority rights in the former department
{and thus inferentially not rights that are applicable Company-wide}, but it follows a
paragraph specifying that “separate seniority lists will be maintained” for individual
departments. As | read this language, the message is that the employee who simply

transfers from one department to another and stays there for six months loses the
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seniority rights he had that are specific to the department he moved from, but not rights
that are applicable uniformly across the Company.

Section 54(H} provides that part-time operators do not accrue seniority, either
during the time that they are part-time operators or retroactively after they become full-
time operators. The Company’s argument suggest an equivalence between not accrui\ng
seniority and losing what has been previously accrued, but in my reading to say that
part-time operators do not accrue seniority is not the same as saying that they lose
whatever seniority they had when they became part-time operators. Here again, seniority
ts an earned asset, and once earned it is lost only for a specific reason. | see nothing in
Section 54(H} to indicate that any previously earned seniority is forfeited because an
employee has become a part-time operator, although the accrual clearly does not grow
during the employee’s time as a part-time operator.

Section 22{A), however, does provide a specific reason for losing previously
accrued seniority, namely, accepting a position with the Company outside the bargaining
unit. The Company argues that the plain language of this clause means that the grievant
tost all his seniority when he accepted the position of Part-Time Bus Operator Trainee,
which is outside the bargaining unit. The Union does not address Section 22(A)
specifically, arguing only that Article 22 as a whole governs departmental seniority
exclusively, but this argument is not persuasive. Article 22 is titled generally “Seniority
Rights,” while the CBA contains a number of other articles that by their specific terms
address conditions in named departments. Further, unlike Section 22{D), which talks
about departmental rights, 22(A} says that accepting a position outside the bargaining

unit results in the loss of alf bargaining unit seniority. ” There is nothing in this paragraph




to suggest that an employee who accepts a position in, say, management retains any
bargaining-unit senjority at all. Indeed, the parties took care in Section 22(B} to explicitly
provide for the retention of “full seniority rights” for employees who take elected or
appointed positions with the Union itself. They notably did not do so for people who
take non-unit positions with the Company.

The issue thus reduces to whether the grievant in fact accepted a position outside
the bargaining unit when he became a Part-Time Bus Operator Trainee in early 2012,
The Company notes correctly that the Union offered no evidence to rebut or question the
testimony of Labor Relations Director Janet Snyder that this position is outside the
bargaining unit, and in fact the claim is not challenged in the Union’s argument. But
there is a strong element of hyper-technicality in this construction, at least as it applies
to the facts of this case. The position that the grievant accepted was not on the office
or clerical staff, or cashier, or dispatcher., or supetvision, or any of the other specific
bargaining-unit exclusions listed in the recognition clause {Article 3} of the CBA. What he
accepted was a seven-week stint to train for a position that /s in fact in the bargaining
unit, and it was clearly the expectation of both the grievant and the Company that the
trainee position, although technically outside the bargaining unit, was no more than a
medium of passage from one bargaining-unit job to another. in a real sense, it can be
said that what the grievant “accepted” was a prospective job as a part-time bus
operator, although he had to go through a training peried to get to it.

Accordingly, the finding here is that while the parties knowingly bargained the loss
of accrued seniority for employees who move from a bargaining-unit position to a non-

unit position, that bargain did not consciously contemplate non-unit positions that are




actually direct conduits into unit positions. Although the transition was not seamiless,
what the grievant effectively did under the circumstances present here was move from
one unit position to another. Under the very specific facts of this case, then, the grievant
was entitled to retain the seniority he accrued as a Bus Washer when he initiated the
process of becoming an operator.
AWARD

The Employer violated the Collective Bargaining Agreement when it calculated the
grievant’s paid sick [eave accrual at é rate of .25 days per month when the sum of his
time as a Bus Washer and as a Full-Time Bus Operator reached three years. He shall be
credited with an additional .25 days of sick time per month retroactive to October 9,
2013. The Arbitrator will retain jurisdiction over this matter for the sole purpose of

resolving any dispute that may arise over the implementation of this award.

STATE OF NEW YORK} SS:
COUNTY OF ERIE }

I, Howard G. Foster, do hereby affirm upon my oath as Arbitrator that | am the individual
described in and who executed this instrument, which is my award.

ng/?, 20/8 W&—% b

(dated) (signature)









